Gloeilamp in een nieuw jasje

 In Gespot bij Alumbro

De spreekwoordelijke lamp ging exact 210 jaar geleden branden bij de Brit Humphry Davy. Hij was diegene die als eerste bijdroeg aan het idee van de gloeilamp. Na Davy kwamen nog tal van anderen met een aangepaste versie van deze lamp. Het is echter deze meneer hieronder die in 1879 de lamp perfectioneerde en er later een patent op verkreeg.

Edison Gloeilamp

Thomas Edison wordt nu steeds in één adem genoemd met de gloeilamp. Vanaf 2009 geldt er echter een verkoopsverbod op deze lampen omdat ze milieu-onvriendelijk zijn en spaarlampen bijgevolg de norm zijn geworden. Dat ze bij Fatboy creatief zijn wisten we al. Dat ze nostalgie koesteren misschien iets minder. Geïnspireerd door de heer Edison hebben ze een aantal lampen ontworpen die de verlangens naar de ‘goeie ouwe tijd’ ten volle belichamen.

Fatboy Edison Petit, de strakke gloeilamp

Of Thomas Edisons kleine broer een mollige jongen was, weten we niet. Dat Thomas Edison trots geweest zou zijn op het ontwerp van Fatboy, weten we wel. De gloeilamp heeft een onmiskenbare evolutie meegemaakt: van energie-intensief naar energiezuinig, van statisch naar mobiel, en van eenvoudig klassiek naar minimalistisch modern. Deze LED-verlichting kunt u zowel dimmen als op zijn maximale stand plaatsen. Zoals is er voor elke gelegenheid, romantisch of uitbundig, een perfecte toepassing.

Dat hij draadloos is maakt het eenvoudig deze sfeerverlichting overal mee te nemen. U kunt dus ook gemakkelijk ’s avonds een boekje in de tuin lezen zonder overvallen te worden door een verblindend fel licht. In gedimde stand gaat de Edison the Petit wel 24 uur mee.

Edison The Petit

Dankzij zijn strakke witte ontwerp, en het kenmerkende rode vaantje, past deze Fatboy in elk interieur, Scandinavisch afgelijnd of kleurrijk Oosters. De draagkracht van dit minilampje is maximaal: doordat hij op zijn geheel brandt ontstaat er genoeg licht om een volledige tafel te verlichten. Toch op zoek naar een groter exemplaar? Dit kan, de Edison is immers ook verkrijgbaar in medium- of XL-formaat!

Fatboy Transloetje, de sierlijke gloeilamp

De persoon bij wie u vast en zeker een gloeilamp terugvindt, is uw grootmoeder. Van kitscherig oranje tot dromerig paars, oma heeft ze allemaal. Schaam u niet langer, we weten dat u ook fan bent van pompeuze retrolampen. Ook Fatboy heeft een variant van deze lamp op de markt gebracht. Hun door de gloeilamp geïnspireerde sfeerverlichting is een echte blikvanger: door zijn transparante karakter bent u ook direct getuige van de interne werking van dit lampje. Fascinerend, niet?

Net zoals z’n neefje Edison the Petit is hij draadloos en dus gemakkelijk van binnen naar buiten te verhuizen. Hij staat leuk op de tuintafel, maar ook als trendy accent in je woonkamer. Drie standen, licht tot wel 20 uur lang én 8 kleuren om uit te kiezen. Welke is jouw favoriet?

Fatboy Transloetje

Zowel de Edison als het Transloetje kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden. Doordat ze uit kunststof gemaakt zijn, kan het geen kwaad om ze met een zachte doek, lauw water en een natuurlijke zeep af te wassen. Zo hoef je Tante Kaat niet te googelen als uw kleine pagadder met z’n chocoladevingers op uw designlamp heeft getekend.