Schaduwdoek kiezen voor uw tuin

 In Schaduwdoeken

Het is stilaan een cliché aan het worden maar de opwarming van de aarde zorgt ook in België voor een klimaatsverandering. De temperaturen reiken ongekende hoogten en door de hoge UV-straling verbrandt u gemakkelijker. Met een schaduwdoek kunt u deze verandering deels omzeilen.

  1. Wat is een schaduwdoek
  2. Types schaduwdoeken
  3. Bevestiging van een schaduwdoek
  4. Schaduwdoek op maat

1. Wat is een schaduwdoek

Een schaduwdoek is een geweven zeil met inspringende zijden dat een terras afschermt van de zon. Dit alternatief voor een parasol wordt zo opgespannen dat bestand is tegen hoge windstoten. Daarnaast zijn sommige schaduwzeilen voorzien van een waterafstotende coating. Een schaduwdoek kan zowel aan de muur als aan palen bevestigd worden.

2. Types schaduwdoeken

Niet elk type schaduwdoek is geschikt voor uw terras. Moet het doek ook tegen regen kunnen, dan opteert u best voor een waterafstotend schaduwdoek. Is dit geen vereiste en bent u op zoek naar een winddoorlatend zeil, dan is een geperforeerd doek de perfecte oplossing.

2.1. Waterafstotend schaduwdoek

Een doek met vaste structuur beschermt niet alleen tegen de zon, maar is eveneens bestand tegen een lichte regenbui. Deze doeken worden schuin gemonteerd om een optimale afwatering te voorzien wanneer er meer dan een beetje regen valt. In dit gamma zijn twee types doeken verkrijgbaar.

2.1.1. Umbrosa Ingenua

Dit doek van Belgische makelij staat bekend om zijn enorme stormvastheid. Het is bestand tegen windstoten tot en met zes Beaufort. In combinatie met waterafstotendheid, is dit zeil ideaal voor het wisselvallige Belgische weer. De Ingenua is beschikbaar in twee kwalitatieve stofuitvoeringen. Beide stoffen bieden maximale bescherming tegen de zon.

De Premium heeft een stofdichtheid van 190g/m² en is dus ideaal voor de Lage Landen. De Limited Edition heeft dan weer een dichtheid van 260g/m², en blijft iets langer soepel en kleurvast. Dit type stof is dus ideaal voor Zuiderse Landen.

Schaduwdoek Ingenua

2.1.2. Nesling Dreamsail

Dit doek met dichtheid 220g/m² heeft dezelfde eigenschappen als een Ingenua-zeil. Dit zeil is niet afgewerkt met touwen, maar is aan de hoeken voorzien van deltahaken waarin de bevestiging vastgehaakt worden.

Waterdicht Schaduwdoek

2.1.3. Installatie van een waterafstotend zeil

Een waterafstotend doek wordt steeds schuin gemonteerd, bij voorkeur in een hoek van 30°, om de waterafvoer bij zware regenval te vergemakkelijken. Die schuine montage zorgt ook voor een optimale opspanning van het zeil. In geval van Umbrosa-zeilen dient u steeds ca. 50cm touw vrij te laten. De Nesling-zeilen komen met een aparte bevestiging.

2.2. Waterdoorlatend schaduwdoek

De Nesling Coolfit heeft een ruwere structuur en is geperforeerd. Dit doek met dichtheid 285g/m² zorgt voor een verbeterde windcirculatie en hoeft niet schuin gemonteerd te worden. De bevestiging dient eveneens in de bissectrice van de hoek te liggen. Dit doek is eveneens in harmonicadoek-uitvoering.

Waterdoorlatend Schaduwdoek

3. Bevestiging van een schaduwdoek

De bevestiging voor een schaduwdoek kan in twee grote categorieën opgedeeld worden: muurbevestiging en paalbevestiging. Umbrosa en Nesling hebben eigen producten ontwikkeld die de bevestiging van schaduwzeilen vergemakkelijkt.

3.1. Umbrosa schaduwdoek

3.1.1. Muurbevestiging

De touwen, die tevens geweven zijn rondom het doek, worden standaard in het pakket meegeleverd. Wenst u echter een uitzondering te maken, dan kunt u een van onderstaande accessoires gebruiken.

Wil u de muur dichter bij of zelfs helemaal tegen de muur hangen, dan is een muurkit aangeraden. Wil u het zeil gemakkelijk hoger of lager schuiven op de muur, dan is een muurprofiel de beste oplossing.

3.1.2. Paalbevestiging

Standaard wordt gewerkt met een aluminium paal van 260cm die u recht of schuin monteert. Elke paal is uitgerust met een schuifsysteem waarmee u gemakkelijk het zeil hoger of lager kunt schuiven.

De paal is steeds voorzien van een vaste ronde steun. Deze steun wordt gebruikt op een harde ondergrond zoals beton en steen. Optioneel kunt u een betonanker aanschaffen wanneer de verankering in een zachte ondergrond zoals aarde en gras plaatsvindt.

Schaduwdoek Umbrosa Bevestiging

3.2. Nesling schaduwdoek

3.2.1. Muurbevestiging

Bij Nesling wordt onderscheid gemaakt tussen een stenen muur en een houten muur. Kiest u voor bevestiging aan een stenen muur, dan werkt u het best met keilbouten. Opteert u daarentegen voor fixatie aan een houten muur, dan is de plaat met oog hier de beste oplossing.

3.2.2. Paalbevestiging

U kunt een RVS paal van 250cm in een hoek van 10° monteren en deze verankeren met behulp van een betonanker, of u kunt zelf een houten paal voorzien. Aan die houten paal passen twee soorten bevestiging, afhankelijk van de functie. Een bout met oog is geschikt voor een statische bevestiging, terwijl een rail met oog eerder wordt aangeraden bij een dynamische bevestiging.

Schaduwdoek Nesling Bevestiging

3.2.3. Standaardaccessoires

Elk zeil behoeft minimum 2 spanmoeren om een goede opspanning te verzekeren. Voor de kleinere zeilen of driehoeken wordt gewerkt met het M8-formaat, voor de grotere zeilen of vierhoeken met het M10-formaat. De spanmoeren kunnen verder uitgetrokken worden indien nodig.

Volstaat een spanmoer niet, dan kunt u deze vervangen door een stuk ketting met aan weerszijden karabijnhaken. Op die manier kunt u een grotere afstand creëren tussen zeil en bevestigingspunt. Een karabijnhaak kunt u eveneens gebruiken voor directe bevestiging aan de muur.

4. Schaduwdoek op maat

Een doek op maat is mogelijk mits u rekening houdt met enkele voorwaarden. Allereerst zijn enkel standaardvormen toegelaten. Hiermee bedoelen we gelijkbenige of gelijkzijdige driehoeken, of vierkanten of rechthoeken.

Schaduwzeilen van Umbrosa Ingenua en Nesling Dreamsail kunnen tot 4x5m meten. Nesling Coolfit-doeken kunnen op maat gemaakt worden tot en met 4x6m. Coolfit-zeilen kunnen zelfs iets groter mits een extra bevestigingspunt op de langste zijde wordt voorzien.