Windschermen voor elk terras

 In Windschermen

Een windscherm in de tuin is tegenwoordig onmisbaar als u uw tuin efficiënt wil afschermen. Er zijn verschillende soorten windschermen op de markt. Voor u zetten wij even de functionaliteiten op een rijtje!

  1. Wat is een windscherm
  2. Types windschermen
  3. Basisscherm van Leco
  4. Scherm op maat van Brustor

1. Wat is een windscherm

Een windscherm is een tuinscherm dat het doel heeft een terras afschermen van de wind. Afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van het scherm zal het weinig of veel wind tegenhouden. Daarnaast heeft het ook als functie ongewenste inkijk te voorkomen. Meeste windschermen zijn zo gemaakt dat ze ook weer volledig gedemonteerd kunnen worden na gebruik.

2. Types windschermen

2.1. Basisscherm van Leco

U heeft geluk, uw tuin leent zich tot een pasklare oplossing. Met een windscherm in kunststof van het Duitse merk Leco zit u helemaal goed. Dit merk focust op een goede prijs-kwaliteitsverhouding evenals een hoge functionaliteit. Zij bieden twee types windschermen aan die beide eenvoudig gemonteerd kunnen worden.

Scherm voor het terras

Idealiter grenst uw terras aan uw huis. De windschermen van Leco zijn zo ontworpen dat de kant met de cassette aan de muur bevestigd wordt en de andere uitschuifbare kant los gemonteerd wordt.

De muurbevestiging bestaat uit twee plaatjes die u vastschroeft aan de muur. Hieraan kunt u gemakkelijk de cassette van de screens vastklikken. De afstand tussen de plaatjes bedraagt, afhankelijk van het gekozen scherm, 100 of 120cm. De plaatjes worden bovendien op een hoogte van 20 à 30cm gemonteerd.

Heeft u geen muren beschikbaar, dan kunt u de cassette vastklikken aan een optionele bevestigingspaal. Deze is bedoeld voor bevestiging op een harde ondergrond (steen, beton). Wenst u uw scherm te verankeren in een zachte ondergrond (aarde, gras, zand), dan kunt u opteren voor een grondspies.

De paalbevestiging gebeurt via een eindpaal waarin het scherm na uitrollen vastklikt. Dit gebeurt via het handvat van het zonnescherm. De eindpaal kan op een maximumafstand van 3m geplaatst worden. Het paaltje wordt vervolgens vastgeschroefd aan het terras. Met een facultatieve bodemplaat kunt u een scherm nog eenvoudiger wegnemen.

Voor een bevestiging tussen twee muren kan de eindpaal vervangen worden door de dubbele wandbevestiging. De besproken principes zijn dezelfde bij de enkele en de dubbele windschermen.

Windschermen - Leco Windblocker Antraciet

 

Scherm voor het balkon

Een gewoon screen past dikwijls niet op een balkon. Terrassen op appartementen zijn dikwijls smaller en wanneer u huurt, is boren in de grond al helemaal geen optie. Met balkonschermen bedacht Leco een gepaste oplossing.

Windschermen - Leco Balkon Installatie

Het schuifsysteem van dit scherm is hetzelfde als dat van het klassieke terrasscherm. De muurbevestiging bestaat hier nu uit een plaatje waarin de cassette vastklikt. Van paalbevestiging is hier geen sprake meer. De bevestiging is eenvoudigweg vervangen door haken of klittenband.

Het screen kan ook aan een balustrade bevestigd worden. Zo kunt u er ook voor kiezen het terras slechts deels af te schermen. Dit balkonscherm kan zowel horizontaal als verticaal aangewend worden.

Windschermen - Leco Balkon Windblocker

Paravents voor binnen en buiten

Zoekt u een minder permanente oplossing, dan kunt u opteren voor een paravent. Dergelijk scherm houdt lichte windstoten tegen en kan ook gebruikt worden als kamerscherm. Voor de driedelige of vijfdelige paravents van Leco heeft u helemaal geen schroeven nodig.

Windschermen - Leco Paravent

2.2. Scherm op maat van Brustor

Standaardafmetingen zijn op uw terras geen optie, u wil de hoogte en de lengte van het screen graag zelf bepalen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat u een robuustere optie zoekt die tegen een stootje kan. Dan biedt het Belgische Brustor de oplossing. Hun producten staan garant voor hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Winddicht scherm

Met de Dickson-stof kiest u voor een scherm dat de wind volledig tegenhoudt en privacy garandeert. Dit scherm is verkrijgbaar in zes neutrale kleuren. De doeken uit polyacryl zijn speciaal behandeld zodat ze een uitzonderlijke kleurvastheid hebben. Daarnaast zijn ze ook goed bestand tegen water, vlekken en scheuren.

Windschermen - Brustor Dickson Windblocker

Winddoorlatend scherm

De Soltis-stof is lichtjes geperforeerd wat zorgt voor een aangename verluchting maar ook enige doorkijk. Een screen in deze polyester stof is ideaal wanneer tegelijkertijd beschermd wil zijn van wind en inkijk, en kleine kinderen of huisdieren in de gaten wil houden. Deze tegen vuil behandelde stof is beschikbaar in wit en in beige.

Windschermen - Brustor Soltis Windblocker

De windschermen installeren

Afgezien van de verschillende stof, hebben deze windschermen een zelfde montage- en gebruikssysteem. Ook deze schermen komen met muur- en paalbevestiging.

Windschermen - Brustor Installatie

Voor de muurbevestiging wordt hier met een eenvoudig, tweedelig kliksysteem gewerkt. Hierin bevestigt u de cassette van het Brustor windscherm. De hoogte waarop u het windscherm bevestigt kiest u zelf. Dit kliksysteem kan zowel op een afneembare als op een permanente manier geïnstalleerd worden.

Het uitgetrokken windscherm wordt vervolgens aan een eindpaal vastgeklikt met behulp van één (< 150cm) of twee (> 150cm) handvaten. Deze handvaten zijn verstelbaar in hoogte wat ook bijdraagt aan de doekspanning. Deze eindpaal meet 125cm maar kan naar wens ook verkort worden.

De cassette is aan de bovenkant voorzien van een slotje waardoor het scherm niet automatisch terugrolt in de cassette. Pas wanneer u de handvaten uit de eindpaal klikt, rolt het scherm vanzelf terug. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat het windscherm altijd strak gespannen staat.

In principe wordt de eindpaal met behulp van schroeven aan het terras vastgezet. In geval van een zachte ondergrond kunt u kiezen voor een grondanker. Net zoals bij het Leco-scherm kunt u ook hier opteren voor bevestiging tussen twee muren.

De windblocker kan bovendien in drie posities uitgetrokken worden. U kunt het scherm dus ook schuin over uw terras uittrekken. Door het voorziene wieltje is het uitrollen van dit toch wel zware scherm van Brustor daarenboven zeer eenvoudig.